Gyakori kérdések

Gyakran feltett kérdésekre előre szeretnénk válaszolni, melyek fel szoktak merülni kiskutya vásárlás előtt. 

Fotó: Anettphoto
Fotó: Anettphoto

BÁRKI VÁSÁROLHAT KENNELÜNKBŐL KISKUTYÁT?

NEM! Sajnos a válasz nem. Elég körültekintően választjuk ki leendő gazdijainkat.

Mivel kennelünk elítéli a szaporítás minden formáját, így szűrjük a leendő gazdikat és hobbi célra csak és kizárólag ivartalanítási kötelezettséggel adunk kiskutyát, mely betartását szankcionáljuk. Másik oka az, hogy tudjuk, milyen mennyiségű és minőségű foglalkozást kell biztosítani egy Border Collie számára és ezt a leendő gazdik vagy elhiszik vagy sem, attól mi figyelembe kell vegyük a kutya érdekében, hova kerülne és mennyire tudnának eleget tenni a szükségleteinek. A harmadik oka az, hogy Gazdáink a családunk tagjaivá válnak azáltal, hogy egy szőrős gyermekünket magukhoz fogadnak, így számunkra is fontos, hogy kivel tudunk megfelelő rugalmassággal együttműködni a 10-15 év alatt, amíg a kennelünkből vásárolt kutyus a családtagjuk lesz.


PANELBORDER?

Amennyiben aktív, sportos életet él, és a megfelelő mennyiségű, valamint minőségű foglalkozást biztosítani tud számára, akkor semmi akadálya, azonban ez nem merülhet ki a napi 1 óra sétáltatásban.

Amennyiben ez az élet lehetővé teszi, hogy napi legalább 2-4 órát aktívan mozogjon kedvencével (ha esik, ha fúj, ha fagy), mellette marad ideje és energiája arra, hogy a kellő agyi fárasztás is megtörténjen, úgy meg lehet fontolni, de alapos felkészülést és fajtaismeretet igényel.


KINTI VAGY BENTI KUTYA?

A Border Collie egy évszázadokon át gondosan folytatott szelektálás eredménye. A fajtára jellemző kimagasló intelligencia, az érzékenység, a kiváló látás és hallás mind-mind ennek a szelektációnak az eredménye, ahogyan az is, hogy egy fáradhatatlan munkakutya, hiába bújtattuk kiállítási szőrbe pár évtized óta. A show vonalú Border Collie éppúgy erős ösztönkészlettel rendelkezik, melyhez fáradhatatlanság párosul. A Border Collie-t meg kell tanítani arra, hogy pihenjen, enélkül hajlamos túlpörögni. Ha terepen van, akkor munkát keres magának, ami gyakran vezethet kényszeres viselkedéshez. Ez vezethet a járókelők, az autók vagy a kerékpárosok hajkurászásához és kényszeres ugatásához, de akár ennél kellemetlenebb viselkedésformák is jelentkezhetnek, mint az autók direkt terelése, ami amellett, hogy nem túl elegáns, még ráadásul életveszélyes is. Gazdáinknak azt szoktuk javasolni, hogy benti kutyusok legyenek.

TÉNYLEG A BORDER A VILÁG LEGOKOSABB KUTYÁJA?

A Border Colllienak nagyon jó képességei vannak, azonban mint egy kisgyermeknél is, ez csak egy adottság. Egy intelligens kisgyermek is tud butuskább maradni, ha nem tanul eleget, vagy ha a szellemi munka nincs kiegészítve megfelelő mennyiségű mozgással. A mozgás, és a szellemi munka szoros összefüggésben van az embereknél is (igen, szándékosan nem csak gyermekeket írtam) és épp így a kutyáknál is. Hiába kap valaki egy jó képességű kutyát, annak nem tudjuk se a "kispárnája alá tenni a tananyagot", se "belevasalni" a fejébe. Bár minden kutya más, a Borderek nagyon nagy százaléka kifejezetten intelligens, gyorsan, könnyen, és szívesen tanul, de magától Ő sem fogja tudni a tőle elvárt dolgokat.


MIÉRT FONTOS AZ IVARTALANÍTÁS?

Órákig lehetne az ivartalanítás fontosságát ecsetelni, azonban pár indokot kiemelnénk. Hatalmas előnye, hogy rendkívül sok probléma előzhető vele, és ezzel szinte mindent elmondtunk. Na de hogy ezt bővebben is kifejtsük:

- megelőzhető vele a nem kívánt szaporulat,

- nagyon sok egészségügyi problémát lehet vele megelőzni, köztük több daganatos , és hormonális eredetű betegséget,

- szeretnénk kihangsúlyozni, hogy ezen betegségek túlnyomó része a kan kutyákat is érintheti, nem csak a szukákat,

- viselkedési problémák is megelőzhetők vele, mint pl. a túlzott dominancia, vagy az állandó párzási hajlam.

Rengeteg indok van még, ami az ivartalanítás mellett szól, többféle végleges műtéti, és ideiglenes hormonális megoldás is létezik. Mindezekről bővebb felvilágosítást szívesen adunk, vagy a leendő állatorvosnál is tudnak érdeklődni.


VAN EGY NAGY KERTEM, AKKOR NEKEM VALÓ EGY BORDER COLLIE?

Szeretnénk visszautalni egy korábbi kérdésre (lásd Panelborder..). Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egy kutya nem csupán kerti díszként funkcionál, főleg nem egy Border Collie. Természetesen ez a legapróbb ölebtől kezdve az óriás termetű kutyákig mindre vonatkozik.

Minőségi:

- foglalkozást,

- testmozgást,

- agyi munkát,

- kellő következetességet, és

- nevelést igényelnek mind.

A minőségi mozgás nem merül ki abban, hogy két kutya egymást hajkurászva szaladgál a kertben kontroll nélkül, vagy oda-vissza rohan a kerítés mentén.

Éppen ezért az, hogy van már otthon egy másik kutya, és "kéne neki egy társ, mert egyedül érzi magát, és úgyis jó nagy a kert" még nem nevezhető opcionálisan jó feltételnek. Kérjük, ismerje meg a fajtát, és tájékozódjon, mert bár elővásárlási joggal adjuk kölykeinket a Gazdikhoz, azonban nem áll szándékunkban menhelyként üzemelni, és a rossz körülmények miatt viselkedési problémát felvevő, vagy idegronccsá vált kutyák lelkét istápolni a jövőben. Éppen ezért, ha mi úgy ítéljük, hogy azok a feltételek nem, vagy csak részben tudnak megvalósulni, amik egy boldogborder élethez kellenek, akkor sajnos vissza fogjuk utasítani a jelentkezőt. Ez most gonoszul hangzik, pedig épp ellenkezőleg. Az lenne nemtörődöm hanyagságból elkövetett gonoszság, ha bárki csak úgy halomra vásárolhatná, vagy "gyűjthetné" ezeket a kutyákat. Pont ezek azok az okok, amik miatt alaposan és gondosan igyekszünk kölykeinknek Gazdit választani, mert se a kutyának, se a Gazdinak és nekünk sem jó, ha egy ilyen esetet kell orvosolni. Természetesen nevelési tanácsokban mindig gazdijaink rendelkezésére állunk majd és bármikor adódhatnak extrém helyzetek, de ezek nem helyettesítik a felelős döntést.


MIÉRT OLYAN FONTOSAK A SZŰRÉSEK?

A szakembereknek hála, ma már olyan betegségeket is tudunk szűrni a genetikai, és egyéb (pl. klinikai, röntgen) szűrések segítségével, amit szelektációs tenyésztéssel csak nagyon hosszú évek alatt, és valószínűleg nem is teljes sikerrel tudnánk kiszűrni a vonalakból.

Nagyon fontos tudni pár dolgot ezekkel a betegségekkel kapcsolatban, mégpedig azt, hogy túlnyomó részük recesszíven öröklődik, azaz, akár több generáción át rejtve maradhat ( többnyire szaporítóknál fordulhat elő ilyesmi) és egyszer csak a teljesen egészséges kutyáknak hirtelen akár halmozottan és súlyosan beteg kölykei születhetnek. Ez hogy lehetséges? Ezeknél a recesszíven öröklődő betegségeknél 3 típusól beszélhetünk. Létezik mentes, hordozó és érintett/ vagy terhelt besorolás. A hordozó egyedek teljesen tünetmentesek. Életük során szűrés nélkül nem derül ki róluk soha, hogy talán akár igen súlyos és drasztikus betegségek hordozói. Sajnos a szaporítóknál lévő kutyák semmilyen betegségekre nincsenek szűrve. Ha két, látszólag egészséges kutyát párosítanak (hiszen azt azért csak nem feltételezzük még róluk se, hogy szándékosan láthatóan beteg, vagyis érintett állattal tennék ezt), az nem jelenti azt, hogy a 2 állat nem hordozója jobb esetben 1, rosszabb esetben akár több ilyen betegségnek is. A százalékos esélyét ennek inkább nem részleteznénk, hogy az ismeretlen, szűretlen felmenőktől származó kutyák utódjaiként vajon mekkora lehetőség van arra, hogy akár több betegség hordozása előforduljon ezekben a kutyákban. Még azt érdemes tudni, hogy nem minden "érintett" kutya mutat terhelt tüneteket, főleg nem fiatalon. Tehát egy fiatal, egészségesnek kinéző kutya akár érintett egyed is lehet és a terheltség csak később jelentkezik. Azonban abba senki sem mer belegondolni, hogy ha ezek a kutyák egy része érintett, a másik része hordozó, akkor azokból az almokból milyen esélyekkel indulnak a csöppségek az életnek. A Fajtamentők tudnának mesélni sajnos.

Különböző hiteles forrásokból igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb betegségek listáját, és azok főbb jellemzőit. Ezeket a Betegségek menüpontban találhatjátok meg.


MIÉRT ILYEN DRÁGA, HISZ MAGA A TÖRZSKÖNYV NEM KERÜL ENNYIBE???

(Ha az eddig olvasottak nem tették egyértelművé, bár talán valaki ezzel a kérdéssel kezdi...)

Nem, valóban nem. A törzskönyv a tenyésztő legkisebb költsége tenyésztői munkája során. A jó minőségű, egészséges felmenőktől megvásárolt kutyák drágák. Drágábbak, mint amennyiért a hobbi kutyusokat megvásárolják. Hogy a tenyésztő garanciát tudjon vállalni az általa tenyésztett kiskutyáért és a fajtát nemesítse, rengeteg szűrést végeztet el a kutyáin. Ezek a költségek kutyánként akár több százezres magaslatokba is rúghatnak. Tenyészszemle, kennel alapítás, annak bejegyeztetése. Fedeztetési költség, állatorvosi költségek mind a tenyészkutyáknak, mind az alomnak. Az alom felnevelése is akár milliós nagyságrendű összeg lehet. Kiállítások, útiköltségek, tanfolyamok és az ADÓ. A hivatalos tenyésztő nem csak szerződést ad kiskutyája mellé, hanem számlát is és adózik a tevékenysége után. Nem is keveset. Ezeket összeszámolva annyiért nem tudnánk eladni a kölykeinket, hogy a tenyésztés nyereséges legyen. Ugye, hogy nem is annyira drága ahhoz képest, hogy mennyibe került?