Bemutatkozás

Avagy ne feledd honnan jöttél, de azt tartsd szem előtt, merre tartasz...


A NAGYERDŐ CSENDJÉBEN...

 
Fotó: Poór Nárcisz
Fotó: Poór Nárcisz

Petőfalvi Tamás vagyok. Mindig is a vidéki élet vonzott, távol a város zajától. Miután Kaposváron állattenyésztői szakon végeztem és a kertváros soha nem tudott igazán békét hozni nekem, elvágytam onnan. Vágytam ki a szabadba, a csendbe. Lassan 10 éve megtaláltuk a csendünket, egy nagykőrösi kis "ranch"-en, az erdő szélén. A civil életben logisztikai vezetőként dolgozom és mellette gazdálkodok. A Border Collie mind a western lovaglás szerelmeseként és mind szarvasmarha tenyésztőként egyértelmű választásnak bizonyult, mára azonban már életformává vált.  Első Borderünk egy törzskönyv nélküli, ám kiváló idegrendszerű kutya, Zara. Nem titok, hogy neki voltak korábban kölykei. Akkoriban még nem tudtuk, hogy ez mekkora veszélyekkel jár, mint ahogy azt sem, hogy vele milyen szerencsések vagyunk, másokkal ellentétben. Szerencsére ez nagyon-nagyon sok évvel ezelőtt történt, ma pedig már itt vagyunk... Zarácska egy nagyon boldog ivartalanított és szerencsére makkegészséges kutya, aki nélkül el sem tudjuk képzelni az életünket, amit a fajta nemesítésére tettünk fel. 

Fotó: Poór Nárcisz
Fotó: Poór Nárcisz

Nép Anita vagyok.  A Kislányom és a család mellett a kutyák töltik ki az életemet. Nagykőrösön élünk a Nagyerdő lábánál, ez a hely számunkra a "világ közepe" ahogy mondani szoktam és ez a kijelentés mára szállóigévé vált. A Border Collie mint fajta nem sokkal az után csöppent az életünkbe, hogy korábbi szeretett kutyánk Phoebe az "Örök vadászmezőkre" távozott közülünk. Phoebe egy csodálatos karakterű német dog volt, aki fajtájához képest nagyon magas kort ért meg velünk és hálásak vagyunk, amiért az életünk része lehetett. Utána érkezett hozzánk Zara és attól a naptól kezdve a "borderes élet" magába szippantott minket. Számomra a Border Collie egy fogalom, mely magába foglalja a kimagasló intelligencia mellett a finom eleganciát, az örök fáradhatatlanságot és az állandó dolgozni akarást.

Fotó: Poór Nárcisz
Fotó: Poór Nárcisz

Kislányunk Dorka, aki e sorok írásakor 6 éves. Természetesen Ő nem állatorvos szeretne lenni, hanem az lesz... Dorka is rendkívül fontos szerepet kapott kennelünkben. Nagyon sokat segít nekünk a kutyák és az állatok körül, az élőlények feltétel nélküli szeretetére, és felelősségtudatra neveljük. Ezt nem lehet elég korán elkezdeni, mint ahogyan a Border Collie kiskutyák egészen korai szocializációját se, melyre hatalmas hangsúlyt fektetünk és melyben Ő különösen nagy szerepet vállal. Minden kiskutyánk egy finom kezű, türelmes, ámde annál elevenebb és játékosabb gyermekhez szokva kerül az új családjához. Valószínűleg Ő is hatalmas szerepet játszik abban, hogy az első alomból több terápiára alkalmas kiskutya került ki és reméljük ez a későbbiekben is hasonlóan lesz.

Fotó: Poór Nárcisz
Fotó: Poór Nárcisz

A farm, ahol élünk...

Avagy a kis tanyánk, melyet "nagyképűen" ranch-nek szoktunk nevezni. Büszkék vagyunk rá, hogy saját kezünkkel építgetjük, szépítgetjük apránként, teljesen önerőből, minden tekintetben. El sem tudnánk képzelni jobb helyet, ahol Dorka ennyire boldogan nőhetne fel és ahol a kutyáink ennyire boldog és teljes életet élhetnének...

A "ranch"...
A "ranch"...

Mint azt fentebb említettük kezdetben más elképzeléseink voltak, azonban rövid idő alatt kirajzolódott előttünk egy jövőkép és életcél, mégpedig a fajta lelkiismeretes tenyésztése, nemesítése. Reméljük, példaként járhatunk elöl azok előtt, akik egész egyszerűen azt gondolják, semmi rossz nem származhat abból, ha az egészségesnek kinéző kutyámat összepárosítom egy másik egészségesnek kinézővel. Ez nem így van. Annyit lehet írni erről a témáról, hogy a bemutatkozásunk elveszne benne, ezért külön menüpontot indítottunk a szaporítás veszélyeiről, melyet kennelünk teljes mértékben elítél és a legcsekélyebb mértékben sem támogat (a fajtamentés menüpont alatt boncolgatjuk bővebben a szaporítás veszélyeit és következményeit).

Szándékosan nem titkoljuk a múltat, hiszen egyrészt hozzánk tartozik és úgy gondoljuk, hogy ennek őszinte felvállalásából rengeteg ember tanul majd, másrészt mert valahol ennek köszönhető az a szenvedélyes fajta iránti elköteleződés, mely ma minket jellemez. Szerencsére rengeteget tanulhattuk nálunk tapasztaltabb tenyésztőktől és a szakirodalomból a fajtáról ahhoz, hogy megvilágosodjunk: ezen az úton szeretnénk tovább haladni és hogy ezt miként tegyük. Célunk olyan egészséges kutyákat tenyészteni, akik társként, munkakutyaként és küllemben is megállják a helyüket a standard-ben, akár hobbi, sport, vagy kiállítási célra szánják őket leendő gazdáik. Nem törzskönyvvel kívánjuk szaporítani, vagyis sokszorosítani a fajtát, nemesíteni szeretnénk azt.

Több hektáron élünk és gazdálkodunk, ahol kutyáink nagy segítségünkre vannak az állatok körül és mindig örömmel "dolgoznak" velünk. A lovak és a kutyák mellett zebukat és nyulakat tartunk-tenyésztünk. 

Mindent egy mondatban összefoglalva:

 A Border Collie egy életforma. 

Nem elég neki egy kertes ház udvara és egy társ, aki "majd lefárasztja". Törődést igényel mind fizikailag, mind szellemileg. Ha elhanyagolod, tesz róla, hogy eszedbe juttassa, valamit elfelejtettél. Ha felelősen úgy döntöttél, hogy ezt a fajtát választod, üzenj nekünk. Kennelünkben nem mindig van alom, ezért azt javasoljuk ha kiskutyát szeretnél, időben vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy a kölykök születéséig legyen időnk megismerkedni és segíteni felkészülni a megérkezésére.