Kölykökkel a pandémia alatt

2020.04.05

Természetesen nem a gyerekekre gondolunk most, attól függetlenül, hogy a jelenlegi bezártságot velük is nehéz megélni, szerencsére azonban le lehet kötni őket különböző játékokkal és közös programokkal.

Egyértelmű, hogy ez a kölyökkutyákra is érvényes, hiszen számtalan módon lehet játékos foglalkozást tartani nekik, a gond nem is ezzel van. Van itt egy ennél nagyobb baj, mégpedig a szocializáció hiánya, amivel kapcsolatban nekünk sem kell messze menni a példáért, hiszen Gazdijaink is kihívás elé vannak állítva.

Kennelünk tavaly született kölykei már cseperednek. Szerencsére a B-gyerkőcök szocializációja szépen fel lett építve, és a C-s babák többségénél is javarészt lezajlott a folyamat nagy része, de azért még esetenként lenne erre igény, mely most nem lehetséges, hiszen nem biztonságos a kutyasuli.

Bár a mozgást sem jó mással pótolni, azonban számtalan trükköt lehet tanítani ezeknek a kutyagyerekeknek, amikkel kellőképp le lehet őket fárasztani, viszont a szocializációs folyamat sajnos ettől még félbeszakad. Szerencsére a kölykeink egészségesek és stabilak, akik nálunk megfelelően megkapták a szocializáció alapjait, ettől függetlenül még nem zajlott le náluk a teljes folyamat. Van pár tippünk arra az esetre, ha valaki hasonló cipőben van, mely valójában nem a legjobb megoldás, de talán egy arany középutat meg lehet célozni a jól felépített szocializáció érdekében. Amennyiben van olyan kutyás ismerősünk, akivel szívesen töltöttünk időt és nem lakik messze, az óvintézkedések szigorú betartása mellett szervezhetünk közös sétát, azonban figyeljünk oda pár dologra. A kutyákra nem veszélyes ez a vírus (legalábbis a hiteles források máig ezen az állásponton vannak...), a szőrükön azonban képesek továbbadni nekünk, embereknek. Bármennyire is csábító a lehetőség, ne engedjük a kutyáknak, hogy közvetlenül érintkezzenek és a gazdik se nyúljanak egymás kutyájához, ugyanígy idegen embernek se engedjük meg, hogy a kutyánkhoz érjen. Ha mindenáron meg szeretnék ezt tenni, akkor érdemes fertőtleníteni a kezeinket, azt azonban ki mondja meg, hogy előtte, vagy utána tegyük ezt meg? Ennek fényében azt javasoljuk, hogy inkább kerüljük a személyes érintkezést, mind kutyákkal és gazdáikkal, emellett bízzunk benne, hogy rövidesen már múlt időben beszélhetünk ezekről a biztonságunkat szolgáló szabályozásokról.